Klavertje vier

Het drama als je dochter van een narcistische moeder bent!

Het drama als je dochter van een narcistische moeder bent is de emotionele chantage die als een rode draad door je levensjaren heen loopt. Je voelt je verward, onbegrepen, twijfelt aan jezelf, stelt doelen maar bereikt ze niet doordat je gelooft, zoals je al je hele leven wordt wijs gemaakt, dat je niets waard bent. Je hebt het gevoel nooit goed genoeg te zijn terwijl je nood aan acceptatie, goedkeuring, je begrepen voelen en liefde zo groot is. Je hart bloedt, je bent jezelf kwijt!

 

Je narcistische moeder geeft je verwarrende signalen door, het houdt je bezig, je vraagt je af, houdt mijn moeder dan toch van mij? Je koestert weer hoop dat ze om je geeft om wie jij bent, je niet enkel ziet als een verlengstuk van haarzelf.

Je moeder is nooit consequent, je bent het gewoon om steeds tegemoet te komen aan haar grillen. Het verwarrende is dat, afhankelijk van je moeders stemming of van welke ‘buitenstaander’ er op dat moment aanwezig is, haar eisen en wensen veranderen. Zo blijf je gefocust op je narcistische moeder en is er geen ruimte meer voor aandacht voor jezelf.

Als tiener begin je meer te beseffen dat je narcistische moeder altijd de mooiste, de meest aantrekkelijke wil zijn, eventueel zelfs de zieligste, als ze maar alle aandacht naar zich toe kan trekken.

Je hebt als dochter geen privacy, je voelt je bespied, je bent op je hoede. Ergens besef je, voel je gewoon aan dat je voorzichtig hoort te zijn, best op de tippen van je tenen loopt want je moeder heeft iets duisters over zich, het lijkt een gebrek aan een geweten, het kan haar niet schelen hoe ze anderen raakt met haar gedrag en kwetsende woorden.

Je narcistische moeder vindt het belangrijk welke indruk ze op anderen maakt, en als jij er als dochter goed uitziet en je je kleedt en gedraagt zoals jouw moeder dat wil, dan zal ze met je pronken. Ik herinner me nog, als 9 jarig meisje wilde mijn moeder dat ik een zijden bloesje met rode bloemen en een wit kraagje droeg om in de tuin te spelen terwijl ik wilde ravotten. Nu als volwassene draag ik zelden vrouwelijke kledij als verzet tegen haar, … is het verzet of eerder uit gewoonte om niet in de schijnwerpers te staan?

Als jij een verborgen narcistische moeder hebt, er bestaan veel verschillende vormen van narcisme, dan doet je omgeving er ‘eeuwen’ over vooraleer ze in de gaten krijgt wat er zich juist afspeelt bij jou thuis achter gesloten deuren.

Een narcistische moeder legt de schuld altijd bij een ander, zij heeft het nooit gedaan, zij heeft ook altijd gelijk, haar waarheid is wet, ook al slaat het werkelijk nergens op of is het een flagrante leugen.

Als volwassen dochter van een narcistische moeder cijfer je jezelf compleet weg. Je bent meelevend, plooit je in alle mogelijke bochten, hebt nood aan erkenning en vertoont please gedrag, je voelt aan wat anderen nodig hebben en neemt alle schuld op jou ook al heb je er geen schuld aan. Je bent totaal vervreemd van jezelf, je zelfwaarde en eigenliefde zijn ver zoek.

Dit maakt je extra kwetsbaar en aantrekkelijk voor andere narcisten of destructieve personen waardoor je wel eens met een narcistische partner opgescheept kan komen te zitten. Het voelt voor jou immers vertrouwd aan, dus pas op!

Je hebt geen idee wat een liefdevolle relatie, gebaseerd op wederzijds respect,  inhoudt, je hebt dit voorbeeld gemist, maar geef jezelf de kans om je ervoor open te stellen en deze in te vullen op je eigen manier.

Daar mijn moeder ongewenst zwanger werd, dacht ik dat ze mij zag als de boosdoener die haar jeugd verpestte, het was mijn schuld en dat ik daardoor haar moederlijke liefde missen moest, nu zie ik in dat ze als narcist mij als een bedreiging zag en me klein hield.

Het laatste jaar kruiste het woord narcisme meermaals op meerdere manieren mijn pad, via gesprekken, blogs, artikels, het kon geen toeval zijn dus ging ik erover lezen en begreep ik eindelijk dat ik nooit goed genoeg zal zijn voor mijn moeder ongeacht wat ik doe. Dit inzicht maakt me sterker, met die gedachte kan ik loslaten en uitzoeken wat ik werkelijk wil, louter voor mezelf.

Ik mediteer al jaren en geniet eveneens van Reiki om mezelf emotioneel te helen. Mijn eigenliefde en eigenwaarde groeiden door de jaren heen. Toen mijn moeder enkele maanden geleden dichter bij mij kwam wonen leed ik onder haar neerbuigend gedrag maar dit extra inzicht geeft me de kracht om alle emotionele mishandelingen los te laten.

Ik wens elk kind van een narcistische ouder, en elk ander zieltje, het inzicht in wie jij werkelijk bent, waar je van houdt, wat jou gelukkig maakt, de kracht om te kiezen voor jezelf en te helen van je onzichtbare wonden!

Liefs,

Nadja