Klavertje vier

Je MOET je ouder(s) respecteren! Wat als je je daartegen verzet?

Je MOET je ouder(s) respecteren! Wat als je je daartegen verzet?

Je MOET je ouder(s) respecteren! Wat als je je daartegen verzet?

De meeste onder ons, godzijdank, eren hun ouders. Ze hebben je gekoesterd, bemoederd, naar je geluisterd, je lief (gehad), gerespecteerd, grootgebracht, maar dit geldt spijtig genoeg niet voor ieder opgroeiend kind.

Je bent waarschijnlijk al volwassen eer je inzicht krijgt in de reden van jou tekort aan eigenwaarde en eigenliefde. De reden waarom er sluimerende depressieve gevoelens om de hoek op je lijken te wachten en dat gemis aan zelfvertrouwen wanneer je je mening wil uiten, twijfelend of een ander wel zal luisteren naar wat jij te vertellen hebt.

Het woord ‘narcisme’ kruist meermaals je pad eer je besluit dat dit geen toeval is en je je erin verdiept en tot besef komt dat het hebben van een narcistische ouder ervoor zorgde dat jij nooit kind was.

nooit kind was emotionele verwaarlozing

Als kind integreer je onbewust het beeld dat je ouder je voorhoudt

Als kind integreer je onbewust het beeld dat je ouder je voorhoudt in je eigen zelfbeeld. De overtuiging ‘als mijn mama en/of papa mij niet graag ziet, zal ik wel niet de moeite waard zijn om graag gezien te worden’ draag je met je mee.

Een gezonde dosis aan zelfvertrouwen helpt je om vooruit te komen in het leven, de durf om nieuwe stappen te zetten en eigenliefde, om je grenzen aan te geven. Beide mis je als je opgevoed werd door een narcistische ouder die jou programmeerde om op de achtergrond te blijven zodat zij/hij in het middelpunt van de belangstelling kon blijven staan.

 

Destructief gedrag van de narcist

  • Zij erkennen jouw grenzen niet.

Als je opgroeit in een gezin met een narcistische ouder dan word je zo gemanipuleerd dat je geen idee hebt wie je eigenlijk bent. Je wordt  gekneed naar de wensen van de narcist en met jouw wensen, grenzen wordt er geen rekening gehouden. Je weet niet beter dan dat er steeds over je heen gelopen wordt waardoor je je eigenheid verliest.

  • Een narcist, ook al is zij je ouder, heeft geen respect voor jou.

Ze houden je emotioneel afhankelijk, proberen je in hun macht te houden zodat ze je kunnen manipuleren en kleineren.

  • De narcist spreekt kwaad over jou als je niet naar haar pijpen danst. Ze weet haar publiek haarfijn te overtuigen over hoe ondankbaar jij wel bent terwijl zij zoveel voor jou gedaan heeft .
  • De narcist spreekt jou een schuldgevoel aan. Jarenlang wordt je gemanipuleerd totdat je je ervan bewust wordt en inziet wat er gaande is.

Bewustwording

Hoe meer je in je eigen kracht komt te staan, in mijn geval door 2x daags te mediteren, de Transcendente (Mantra) Meditatie, het verslinden van lectuur over narcisme en gelijkaardige, herkennende verhalen van anderen te horen, krijg je inzicht in de manipulerende techniek van de narcist die jou bespeeld.

transcendente mantra meditatie

Telkens als ik mijn moeder bezocht werd ik vergeleken met haar intelligente vriendin die zoveel voor haar betekent, haar meermaals per dag belt, er steeds voor haar is, (en rijkelijk voor haar ‘vriendschap’ betaald wordt). Het maakte me bedroefd nooit aan haar verwachtingen te kunnen voldoen.

Het was een rauw rouwproces in te zien dat ik nooit moederlijke liefde zou krijgen waar ik zo naar verlangde, dat ik nooit goed genoeg voor haar zou zijn.

Ik koos voor mezelf om niet telkens opnieuw de energie te moeten opbrengen om het verdriet van afwijzing een plaats te kunnen geven. En haar lastercampagne ging van start.

Hoe groeide ik naar loslaten

Terwijl mijn moeder anderen ophemelde zat ik er stilzwijgend bij. Ik hield haar insinuaties op afstand door me emotioneel af te sluiten, zodat ik nadien niet leeggezogen, totaal uitgeput weer naar huis zou gaan.

Ik keek haar gewoon aan en lette op haar gezicht. Ik ontleedde haar techniek terwijl ik er onbewogen bijzat. Ze nam me bestuderend op, zich afvragend waarom haar woorden geen impact leken te hebben, ze voelde het machtsverlies.

Dit heb ik maanden vol gehouden totdat je je afvraagt wat hiervan de meerwaarde is als je niet eens gewoon jezelf kan zijn.

Ik liet haar los. Voor velen onbegrijpelijk.puur uit zelfbehoud

Contact verbreken met je ouder(s)

Het contact verbreken met een ouder is geen lichtzinnige beslissing, het is niet iets waarover je fier bent, waar je je eerder schuldig over voelt maar weet dat je niet anders kan, puur uit zelfbehoud.

De voorbije feestdagen maakten het er niet gemakkelijker op.

Wie in een vergelijkbare situatie zit, ik voel met je mee en wens je met gans mijn hart de kracht om te kiezen waar jij je goed bij voelt.

je goed voelen

Wanneer ik over ‘zij’ spreek, verwijzend naar een narcist, kan natuurlijk ook ‘hij’ gelezen worden.

Hartegroet

Nadja