Klavertje vier

1 op de 10 personen in België kampt met een alcoholverslaving

Een alcoholverslaving is een sluipende ziekte die leidt tot ontwrichte relaties en diep verdriet. Alcohol wordt sociaal geaccepteerd ook al leiden twee tot drie alcoholconsumpties per dag tot lichamelijk en geestelijk verval.

Een alcoholieker ontkent vrijwel altijd dat hij alcoholverslaafd is. Ze zijn afhankelijk van alcohol geworden om zich goed te voelen. Vaak drinken ze om een ingrijpende traumatische gebeurtenis te onderdrukken of depressieve gevoelens te verzachten. Alcohol consumeren wordt als een oplossing gezien, maar het doet echter het tegenovergestelde. Hersenen worden minder ontvankelijk voor het gelukshormoon waardoor je eerder somber, angstig, neerslachtig, agressief en verward wordt.

Alcoholiekers zoeken excuses voor hun drankgebruik en erkennen vaak de ernst van de situatie niet.

Als kind, partner, ouder van een verslaafde overvalt je een gevoel van teleurstelling en onmacht. Je pogingen om te helpen lijken tevergeefs, je staat met je rug tegen de muur, je voelt je onbegrepen. Telkens opnieuw blijf je hopen dat je dierbare stopt met drinken en bij elk herval sterf jij een beetje meer.

Een verslaafde eist je aandacht en spreekt je vaak een schuldgevoel aan, je krijgt verwijten en kwetsende woorden over je heen. Op een bepaald moment wil je volledig met haar/hem breken en sta je enkele dagen later er weer op de stoep, met minder hoop op herstel maar toch weer moedig om voor je dierbare klaar te staan. Dat patroon blijft zich herhalen en je moet oppassen dat het je leven niet beheerst.

De verslaafde ziet alcohol als een middel om haar/zijn depressieve emoties te verzachten en zal er alles aan doen om die verslaving voort te zetten terwijl jij lijdt onder de situatie en haar/ zijn aftakeling.

Want alcohol tast de slokdarm, maag, lever, darmen, hart, zenuwbanen en hersenen aan. De hersenen takelen af en hoe je ook de ander wil motiveren om te stoppen met drinken, kijkt die je wezenloos aan terwijl jij blijft hopen op diens inzicht en merk je dat het gesprek dat je samen voerde na een vijftal minuten totaal vergeten lijkt te zijn.

Aanvaard dat je heel weinig invloed hebt op het gedrag van de verslaafde. Zorg voor jezelf, jij bent niet verantwoordelijk voor de keuzes van een ander. Jouw leven staat niet in het teken van de verslaving van je dierbare.

Herpak je! Hoe doe je dat?

Als je (h)erkent dat je alcoholverslaafd bent, alsjeblief, leer dan mediteren, herpak je, voor jezelf en je geliefden.

Tijdens mediteren transcendeer je, het zelfhelend vermogen van je lichaam verwijderd op lichamelijk vlak de verslaving wat ervoor zorgt dat je spontaan minder zal drinken.

Alcoholverslaafd word je meestal als je je niet goed voelt in je vel. Transcenderen zorgt ervoor dat je het gelukshormoon aanmaakt, je meer geniet van de kleine dingen om je heen, meer zelfvertrouwen krijgt, je innerlijke rust ervaart, het zorgt voor meer zelfaanvaarding, reduceert stress, verbetert je geheugen en concentratie, vermindert je angsten, je voelt je dankbaar en waardeert meer je omgeving.

Verslavingsgedrag is erfelijk

Als verslavingsgedrag in je familie voorkomt heb je als kind een grotere kans om op latere leeftijd ook alcohol verslaafd te raken.

Als je opgroeit als kind in een omgeving waar veel gedronken wordt, is de drempel lager om ook te gaan drinken.

Voor diegene die in de situatie zit een verslaafde dierbare te hebben, meditatie geeft je de kracht om vol te houden, telkens weer opnieuw de kracht te vinden om de ander te helpen terwijl je trouw aan jezelf blijft.

verslavingsgedrag

Het gelukshormoon

Op lange termijn verstoort alcohol de werking van de hersenen, de productie van het “gelukshormoon” serotonine neemt af. Je zal je steeds minder gelukkig voelen waardoor je een steeds grotere hoeveelheid alcohol nodig hebt om hetzelfde effect te ervaren. Je ontwikkelt een steeds grotere tolerantie, geestelijk en lichamelijk word je afhankelijk van alcohol en gaat het je leven domineren.

Je wordt wantrouwig, achterdocht overvalt je, je waanideeën splijten een kloof tussen jou en je geliefden.

Transcenderen

Door te transcenderen tijdens je meditatie activeer je het zelfhelend vermogen van je lichaam en kunnen je hersenen terug normaal functioneren en het gelukshormoon aanmaken op een natuurlijk wijze waardoor je spontaan minder zal drinken en je je innerlijk gelukkig zal voelen. Ga ervoor!

Vandaag gaat Tournée Minérale van start, ga de uitdaging aan om de hele maand februari geen alcohol te drinken.

Ik wens je van harte SUCCES!

transcenderen