Klavertje vier

Hoe cultiveer je zelfliefde?

Hoe cultiveer je zelfliefde? eigenliefde

Zelfliefde? Waar heb je het over? Eigenliefde? Bedoel je houden van jezelf? Jezelf voor laten gaan op een ander? Jezelf gunnen van eens lekker niets te doen? Neen te durven zeggen als iets je niet zint of je er helemaal geen goesting in hebt om daarheen te gaan of te doen?

Ja, Zelfliefde, luisteren naar wat je hart je vertelt! Zelfliefde, je hart volgen!

Tja, bedoel je dan egoïstisch zijn? Neen, ik bedoel trouw blijven aan jezelf!

Ah, ja … Ik begrijp het, … denk ik?

Komt deze redenering je bekent voor? Is dit jouw gedachtegang?

 

Conditioneringconditionering

De betekenis van conditionering

‘Conditionering is een verzamelterm voor leerprocessen waardoor een persoon zich aanpast aan de omgeving. Conditionering wordt toegepast door gebruik te maken van beloningen en/of straffen tot dusdanig niveau dat de juiste, of verwachtte, houding/actie een tweede natuur wordt van de persoon in kwestie.’

(bron: encyclo.nl)

We worden van jongs af geconditioneerd. Sta er eens bij stil. Het lijkt wel de normaalste zaak hoe jij je gedraagt daar dat het jouw tweede natuur geworden is, maar hoort het bij jou? Laat het je schitteren om wie je bent? Of is het een opgelegd patroon ten voordele van een ander en ten koste van jezelf.

Enkele jaren geleden gingen mijn moeder en ik samen winkelen. Ze ontmoette een klant van haar met diens dochter. Ik stond 2 meter achter mijn moeder, alsof het de dood normaalste zaak was. Mijn moeder stond in het middelpunt. Die andere mama en haar dochter stonden naast elkaar, op gelijke hoogte. Ik stond 2 meter naar achteren, in de vergetelheid. Toen ik die andere mama me onbegrijpend, vragende aankeek werd ik me er op dat moment bewust van dat het eigenlijk niet zo hoort. Pure conditionering.

 

Laat je gevoel spreken

Hoe meer geconditioneerd hoe minder we onze gevoelens uiten. Waarom … ? Hadden we anders teveel de aandacht naar ons toegetrokken?

‘Gevoel’ is dat wat mensen verbindt. Connecteer weer met je gevoel! Maar hoe doe je dat als je al zo lang enkel doet wat er van jou verwacht wordt?

Leer opnieuw te voelen. Je hoeft jezelf niet groter te maken dan je bent. Wees nederig, eerbiedig maar trouw aan jezelf. Laat je gevoel spreken.

Hoe?  Stel jezelf de vraag doorheen de dag, bv. om de 3 uur, ‘ Wat voel ik nu?’. Dan heb ik niet over hoe je je lichaam ervaart maar een diep innerlijk gevoel, wat zegt het jou, wat leeft er in jou?

Voelen wat er in je omgaat zorgt er ook voor dat je in het Nu vertoeft, het helpt je relativeren, je blijft in verbinding met jezelf.

Als je al lang je gevoelens niet meer toelaat kan je bang zijn om je te verliezen in het verhaal waardoor je in een slachtoffer rol verzeild geraakt?

Hoe voorkom je dit?

Zelfliefde, houden van jezelf voorkomt de slachtofferrol. Je beseft dat je het waard bent om van te houden om wie je bent, diep vanbinnen, los van het verhaal dat je vertelt maar voor het Licht en de Liefde die je uitstraalt, dat vanbinnen uit komt.

Je identificeert jezelf niet met het verhaal maar met je gevoel. Jouw gevoel geeft weer wat je hart je vertelt, volg je hart, het weet de weg.

eigenliefde

Heb lief en doe wat gij wilt

‘Heb lief en doe wat gij wilt’ Augustinus, filosoof (354-430)

De juiste balans vinden tussen zelfliefde en de liefde voor een ander is niet zo vanzelfsprekend. Iets overhebben voor een ander zonder aan je eigen behoeften voorbij te gaan, goed zorgen voor de ander zonder jezelf uit het oog te verliezen.  Harmonie in een relatie blijft een zoeken naar evenwicht.

Hoe bereik je zelfliefde?

Zelfliefde bereik je door te luisteren naar jezelf. Luisteren naar die innerlijke stem die je zoveel beter hoort wanneer je stil wordt, je verbindt je met wat het oog niet zien kan. Luisteren naar de fluisteringen van je hart, luisteren naar wat je lichaam je vertelt, je bewust worden van de spanningen en deze ontladen in een meditatie.

Een meditatie, een stilte moment waarin je je verbind met het bewustzijnsplekje in jezelf dat in verbinding staat met het Universum. Wanneer je meer bewust in het leven staat ben je vaker verwonderd over het mooie om je heen. Stilstaan bij jezelf laat je (h)erkennen wie jij bent; een bewustzijn dat licht en liefde in je draagt en als taak heeft dit uit te dragen.

Liefde is onze leerschool hier op aarde.

eigenliefde

  • heb respect voor jezelf
  • vertrouw jezelf
  • doe wat jou gelukkig maakt
  • volgt je eigen tempo
  • toon jezelf zoals je bent, je leeft je eigen waarheid
  • mensen en situaties die niet goed voor jou aanvoelen laat ze los …

 

Moge liefde deel uitmaken van jouw leven! Ik wens het je van harte!

 

Hartegroet,

Nadja