Klavertje vier

ONGEZIEN OPGEGROEID BIJ AFWIJZENDE, AFSTANDELIJKE OF NARCISTISCHE OUDER(S)

Narcisme : een destructieve persoonlijkheidsstoornis

Narcisme is een destructieve persoonlijkheidsstoornis.

Slachtoffer/overlever van een narcist kies voor jezelf, leer naar jezelf luisteren en maak (opnieuw) contact met jouw authentieke innerlijke kracht, ga ervoor, jij bent dat waard, net als ik.

 

Narcisten, 9 kenmerken

De narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) werd in 1980 toegevoegd aan de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder (DSM) welke een overzicht geeft van psychische stoornissen.

Een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis voldoet ten minste aan vijf van de volgende kenmerken:

  • vindt zichzelf heel belangrijk, overdrijft eigen prestaties en talenten, voelt zich superieur
  • fantaseert over eindeloos succes, macht, genialiteit, schoonheid of ideale liefde
  • overtuigd uniek te zijn, wil alleen omgaan met hooggeplaatste personen die hem/haar enkel zouden begrijpen
  • hunkert extreem naar bewondering
  • verwacht een voorkeursbehandeling, meent bijzondere rechten te hebben
  • buit anderen uit om eigen doelen te realiseren
  • geen inlevingsvermogen, erkent gevoelens of behoeften van anderen niet
  • gelooft dat anderen jaloers zijn op hem/haar of is jaloers op anderen
  • is arrogant en hooghartig in gedrag en houding

 

(Bron: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, American Psychiatric Association)

 

De narcistische persoonlijkheidsstoornis komt voor bij ongeveer één op honderd mensen.

Openlijke, extraverte narcisten zijn charismatisch, aantrekkelijk, stralen zelfvertrouwen, warmte en charme uit, waardoor je je aangetrokken voelt tot hen, MAAR verwacht geen empathie, jouw behoeften doen er niet toe.

Verborgen, introverte narcisten zijn depressief, kwetsbaar, hoogmoedig, arrogant, fier en gesloten. Ze zijn snel gekwetst door kritiek van anderen, barsten dan gemakkelijk in woede uit en hebben vaak eetstoornissen.

 

Leven met een narcist

“Leven met een narcist, je gelooft het (bijna) niet als je het niet zelf hebt meegemaakt.”

Als kind van een narcistische ouder

Door de complexe narcistische ouder-kind relatie realiseer je je maar op latere leeftijd de impact van de emotionele schade van je opvoeding.

De verborgen, introverte narcistische moeder vindt het moederschap stressvol en ze hecht zich weinig aan haar kind. Deze kwetsbare narcisten zien hun kind als concurrent.

De openlijke, extraverte narcistische moeders voelen zich goed in hun moederrol. Ze zien zichzelf als superieur, hunkeren naar bewondering en zien hun kind meer als een verlengstuk van zichzelf, niet als een afzonderlijk persoon met een eigen identiteit.

In de complexe narcistische moeder- dochter relatie ziet de moeder haar dochter(s), meer dan haar zoon(s), als een verlengstuk of concurrent.

De narcistische vader klaagt veel over wat er allemaal om hem heen mis gaat, zonder objectief te kijken naar de rol die hij daarin speelt.

De narcistische vader gaat volkomen op in zijn eigen hobby’s en interesses. Zij vinden kinderen eigenlijk lastig en storend in hun bezigheden. Zij laten de opvoeding van hun kinderen graag over aan hun vrouw. Ze vinden hun eigen gang kunnen gaan veel waardevoller dan zich bezig houden met hun kinderen.

De jeugd van kinderen met een narcistische ouder wordt gekenmerkt door gevoelens van falen, teleurstelling, emotionele manipulatie, onveiligheid en soms ook fysieke mishandeling.

Sommige kinderen gaan overpresteren in de hoop geaccepteerd en gewaardeerd te worden door hun narcistische ouder, anderen geven het op om aan de verwachtingen van de ouder te voldoen en saboteren hun inspanningen onopzettelijk omdat ze toch nooit goed genoeg zullen zijn in de ogen van hun narcistische ouder.

De volwassen zoons en dochters van een narcistische ouder hebben een lage eigenwaarde, zijn extreem onzeker en ervaren een gevoel van leegte als het op henzelf aankomt. Ze cijferen zichzelf weg, hebben geleerd hun eigen identiteit opzij te zetten in hun pogingen om de ‘liefde’ van hun ouder te verdienen. Ze voelen zich vaak onzeker en onbekwaam om een succesvolle relatie te onderhouden.

De narcistische ouder blijft zicht moeien in het leven van zijn/haar volwassen kind en wil bepalen wat het best wel of niet doet.

Als kind van een narcistische ouder voel je je afgesneden van wie jij werkelijk bent, tot je inzicht krijgt in het manipulerend en kleinerend gedrag van je narcistische ouder en kies je voor jezelf en je herstel van het narcistisch misbruik.

 

Als partner van een narcist

Jouw relatie met de narcist verslecht langzaam aan, het valt je misschien niet direct op. Subtiele veranderingen die zich voordoen registreer je waarschijnlijk minder bewust. De kans is groot dat je je gevangen begint te voelen door de narcist, je voelt je beklemd.

De narcist wil constant door jou bewonderd worden en verwacht dat jij aan zijn wensen voldoet en de schone schijn ophoudt naar de buitenwereld toe.

Het manipulerend gedrag (gaslighting) van de narcist varieert van subtiel naar dreigend. Ze zaaien verwarring, kleineren je, nemen je niet serieus, bedreigen je, geven jou de schuld van alles, ze houden je klein waardoor je gaat twijfelen aan jezelf, aan je eigen gedachten en gevoelens, je verliest je zelfvertrouwen, voelt je uitgeput en geïsoleerd. Angst overvalt je, je durft je eigen mening niet meer te uiten waardoor je je eigenheid verliest.

 

Narcistische paradox

Narcistische paradox

Een narcist straalt zelfvertrouwen uit. Onbewust ontwikkelt hij/zij dit gedrag om hun gebrek aan eigenwaarde te verbergen, niet alleen voor anderen, ook voor zichzelf.

De narcistische paradox is dus de schijnbare tegenstrijdigheid tussen enerzijds zijn ogenschijnlijke zelfvertrouwen en anderzijds zijn gebrek aan eigenwaarde. Dit beweegt de narcist ertoe om zijn omgeving zo te beïnvloeden en te vormen dat ze zijn/haar vermeende grandioze zelfbeeld blijven bevestigen.

 

Herstellen van narcisme

Herstellen van narcisme begint met bewustwording

Als kind met een narcistische ouder

Als kind met een narcistische ouder wordt je tijdens het opgroeien heel goed in het ontkennen of verdoven van je eigen gevoelens. Je staat je niet toe ze te voelen, dit doe je als volwassene waarschijnlijk nog steeds.

3 stappen naar herstel

Stap 1:

Het probleem definiëren met de daaruit voortgekomen symptomen en leefpatronen.

Stap 2:

Je herstel begint met het (h)erkennen van je emoties en het vergroten van je bewustzijn. De gevoelens die je als kind ontkende, nu durven voelen ook al klinkt het beangstigend om door je ontkenning heen te prikken, dit is van belang om te helen van narcistisch misbruik en te kunnen rouwen om de ouder die je nooit hebt gehad.

Stap 3:

Heel worden, authentiek, psychisch los van je narcistische ouder met een onwankelbaar zelfbewustzijn. Inzicht krijgen in wie jij wilt zijn/bent, in je kracht gaan staan.

 

Als ex-partner van een narcist

Stap 1:

Narcisme en de effecten ervan begrijpen, inzicht in het stappenplan van een narcist zodat het je niet meer overkomt.

Hoe zorg je als empatisch, hoogsensitief persoon (HSP) ervoor dat je geen doelwit van een narcist bent of blijft?

Stap 2:

Uit de overlevingsmodus stappen, durven kiezen voor jezelf, aandacht voor jezelf, zacht zijn voor jezelf, inzicht krijgen in dat wat jij wil.

De pijn, het verdriet toelaten, accepteren.

Stress verminderen, energie opbouwen (yoga, reiki, meer rusten en slapen) omdat narcistisch misbruik uitput.

Contact maken met jouw innerlijke kern om beter om te kunnen gaan met de angst na narcistische misbruik door transcendente mantra meditatie en/ of affirmaties, kwantumheling.

Stap 3:

Wonden helen zodat je jezelf terug kan verbinden met je innerlijke kracht.

 

 

Bouwen aan:

  • Assertiviteit
  • Grenzen trekken
  • Zelfvertrouwen
  • Positiviteit
  • Dankbaarheid
  • Autonomie
  • Zelfzorg
  • Zelfrespect
  • Eigenwaarde
  • Authenticiteit
  • Eigenliefde
  • Innerlijke rust
  • Een veilig gevoel
  • Geloven in je nieuwe zelf
  • Controle over je eigen leven
  • bewustwording

Ontkracht de impact van narcistisch misbruik.

Kies voor jezelf bij narcisme, vecht voor jezelf, sta in je kracht!

 

Mijn verhaal

Na jarenlange zelfzorg, dagelijkse meditaties, ontspannende Reiki-sessies, het verwerken van emoties met Kwantumheling kwam mijn moeder met een overweldigende entree weer op mijn pad doordat ze hulpbehoevend werd.

Weg was de flow, ik herbeleefde mijn zwaarste nachtmerrie nu ze weer dicht bij mijn thuis verbleef. Haar afkeurende blikken, neerbuigende woorden, manipulatief gedrag bracht me in eerste instantie volledig van de kaart. Ik voelde me opnieuw dat kleine meisje dat geobserveerd werd, niets waard bleek te zijn, dat nooit kon voldoen aan haar wensen. Mijn verworven eigenwaarde, de flow, die voordien deel uitmaakte van mijn bestaan, leek in rook te zijn opgegaan, alleen verwarring bleef over.

Toen kwam het woord narcisme op mijn pad, ik werd overstelpt door blogs, artikels in tijdschriften, reclame voor een boek over narcisme … Het was overduidelijk, hier kon ik niet omheen.

Ik begon te lezen over narcisme en werd laaiend enthousiast door de herkenning, dit ging over mijn jeugd, mijn volwassen leven.

Toen besefte ik pas dat mijn moeder een verborgen narcist is.

Dit inzicht gaf me kracht, ik ben dan ‘misschien’ toch wel goed genoeg, de moeite waard om te leren kennen …. Ik was ontzettend dankbaar, ik kon er een naam op plakken, ook al hou ik er niet van om in vakjes te plaatsen, het gaf me inzicht en de missende puzzelstukjes in mijn leven vielen volledig op hun plaats.

Ik verdiepte me hongerig in de informatie over narcisme en na enkele weken overviel me de impact van een narcistische ouder op mijn leven. Kwetsende woorden, jaloerse blikken, vernederende uitspraken, die ik altijd had geminimaliseerd, waar ik overheen walste om staande te blijven, te overleven en dat alles ten gevolge van mijn opvoeding door een narcistische moeder. De verwoestende impact deed me duizelen.

Velen van ons, die opgevoed zijn door een narcistische ouder, trappen net als ik in de val te trouwen met een narcist. Ondertussen ben ik 15 jaar gelukkig gescheiden en heeft mijn ex geen enkele impact meer op mijn zijn. God zij dank!

Ook al heb ik ondertussen al een hele weg naar herstel afgelegd, het blijft een streven naar mijn authentieke zelf.

Ik voel me gezegend, kennis over narcisme gaf me inzicht in mijn verdriet, de eenzaamheid in het bijzijn van anderen. Ik ben zo dankbaar dat ik als slachtoffer nu een dappere overlever geworden ben met vertrouwen in mijn eigen innerlijke kracht die niet enkel een overlever van me maakt maar een levensgenieter van al het mooie om me heen.

Liefs,

X

Nadja

 

Consult en contact

Narcisten verander je niet .. maar wél de impact op jezelf.

Maak je graag een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek, dan nodig ik je van harte uit in mijn coaching praktijk, of in de tuin afhankelijk van het weer.

Wandel-coaching is ook een optie.

Ook al heeft alles altijd om je moeder, vader, partner gedraaid, nu is het jouw beurt, nu gaat het om jou!

Samen kijken we naar jouw specifieke hulpvraag. De inhoud van de sessies worden aangepast aan jouw vragen en noden.

Als ervaringsdeskundige met een coach opleiding, help ik je graag!

Ik groet je en kijk er naar uit je te ontmoeten.

In liefde en verbinding.

Nadja

 

Intakegesprek 120 min € 60.00

Vervolggesprek 90 min €50.00

Voor het maken van een afspraak, alle vragen en info,

Tel : 058 62 09 90

Mail: nadja@zenenco.be

 

Wandel-coaching, een (strand)wandeling, biedt een krachtige meerwaarde:

  • het helpt je stil te worden in je hoofd en contact te maken met je innerlijk gevoel
  • zelden oogcontact wat het vaak gemakkelijker maakt om te praten over gevoelige onderwerpen
  • door de rustgevende natuur kunnen sessies langer duren zonder dat het te veel wordt waardoor je op een relatief korte periode een diepgaand resultaat boekt
  • Zon, zee, groen geven energie, je hoeft ze alleen maar in te ademen, de natuur vult je positieve energie weer aan