Klavertje vier

ELKE DAG GELUKKIG, 7 TIPS!

Hoe jij je voelt heb je voor 75% zelf in de hand, enkel 25% wordt bepaald door je karakter, je genen en de ervaringen uit je jeugd.

 

Jij kan je geluksgevoel sturen door onderstaande tips in je leven in te passen. Ik wens je van harte véél succes met het integreren van een intenser geluksgevoel in jouw leven!

Tip 1: Wees dankbaar

Het gevoel dat je vervuld wanneer je dankbaar bent voor wat je hebt of ervaart, is een gevoel dat, op dat moment, geen ruimte voor andere, negatieve, gevoelens laat. Je voelt je prettig en gelukkig.

Het bewust worden van alles waar je dankbaar en blij over bent verhoogt je geluksgevoel. Door je te focussen op datgene waar je dankbaar voor bent richt je je op iets wat jou gelukkig maakt i.p.v. te kijken naar alles wat je zou willen en naar wat er misloopt in je leven.

 

Vind het geluk in kleine dingen, de pracht van de natuur, heerlijke geuren, zalige muziek, een liefdevol woord, een regenboog die aangeeft dat er na regen weer zonneschijn komt.

Tip 2: Pas je taalgebruik aan

Als je ‘moeten’ vervangt door ‘willen’ verandert je interpretatie over je alledaagse activiteit, het geeft je een blij en vrij gevoel.

Verban ook negaties. Als voorbeeld: ‘Vergeet niet om …’ zeg liever ‘ Denk eraan om …’.

Als je dit toepast zal je nieuwe denkpatronen ontwikkelen die tot positievere emoties leiden.

Tip 3: Je gelukkig voelen door iets goeds voor anderen te doen

Iets goeds voor een ander doen zonder daar iets voor terug te verlangen geeft je een gevoel van verbondenheid, dit kan een hele dag een positieve invloed hebben op je humeur. Zo help je niet alleen de ander maar ook jezelf.

Tip 4: Denk positief

De kracht van positief denken zit in het aanvaarden dat bepaalde dingen zijn zoals ze zijn en dat je niet alles onder controle hebt. Het leven zit boordevol mooie momenten, maar moeilijke gebeurtenissen en droevige gevoelens maken er ook deel van uit. Zie ze als een levensles, zo leer je ervan.

Met deze denkwijze kan je je negatieve gevoelens temperen en krijgen positieve gevoelens terug een kans.

Onderdruk je negatieve gedachten niet, laat ze toe, analyseer ze en ga na of je de werkelijkheid op een andere manier kan interpreteren.

Positief denken is niet alleen het leven door een roze bril zien of je hoofd in het zand steken en doen alsof de problemen er niet zijn. Neen, het gaat er vooral om een goed evenwicht te vinden tussen positief en negatief.

ying-en-yang

Hoe krijg je meer inzicht in je gedachten? Neem twee bekers en vul er eentje met muntstukken. Bij elke negatieve gedachte verhuis je een muntstuk naar de lege beker. Tel ze aan het eind van de dag. Doe dit vier weken lang en tracht de inhoud van de negatieve beker telkens te beperken. Zo wordt je je meer bewust van je gedachten, zowel van de positieve als van de negatieve. Maar weet, gedachten zijn maar gedachten en geen realiteit.

Met een positieve houding ga je meer in mogelijkheden geloven en wordt je creatiever en vindingrijker.

Tip 5: Stel je een doel

Stel jezelf een concreet doel dat je op een korte termijn kan bereiken. Streef naar de verwezenlijking ervan en zorg dat je succes oogst. Succes maakt gelukkig, maar je moet er wel bij stilstaan. Wees tevreden met wat je bereikt en beloon jezelf voor je successen.

Doelen hoeven uiteraard niets met geld te maken te hebben Door vooraf gestelde doelen te bereiken krijg je een prettig gevoel waarvan, afhankelijk van het doel, je soms nog lang kan nagenieten.

Tip 6: Beweeg en geniet van de buitenlucht

Sporten of bewegen, liefst in de buitenlucht, zorgt ervoor dat endorfines vrijkomen in de hersenen waardoor je je gelukkiger voelt. Bovendien richt je je gedachten op iets anders, je hebt nadien een voldaan gevoel en bent mentaal terug fris.

Niet enkel de omgang met mensen kan je gelukkig maken, ook gaan wandelen, knuffelen of praten met je huisdier is een zinvolle bezigheid waarbij je positieve energie tussen mens en dier uitwisselt.

Het is aan te raden om dagelijks minimaal een half uur te bewegen.

Tip 7: Spirituele stimulans

Spiritualiteit is een breed begrip, de uitdaging bestaat erin op zoek te gaan naar prikkels om jezelf te verrijken. Dat kan door meditatie, maar ook door een museumbezoek, naar de sterren kijken, schilderen of muziek maken. Door te werken aan je spirituele en/of creatieve ontwikkeling werk je aan jezelf. Dat zorgt, zowel op korte als op lange termijn, voor een gelukzalig gevoel.

Je bereikt fantastische resultaten als het je lukt om bovenstaande tips elke dag allemaal in je leven te integreren. Indien dit teveel gevraagd is kan je proberen om enkele tips te combineren. Daarnaast is het ook belangrijk om jezelf op het einde van de dag te evalueren hoe het is gegaan. Focus je dan vooral op de gelukkige momenten, zo motiveer je jezelf om de volgende keer de tips nog beter te benutten.

De gelukkige momenten terughalen versterkt ook je geluksgevoel en als je ze opschrijft heb je na een jaar een lijst van meer dan 1000 dingen die je leven de moeite waard maken en besef je hoe eenvoudig het kan zijn om je gelukkig te voelen.

Ik zou het fantastisch vinden als ook jij jouw tips voor een gelukzalig leven met ons deelt, alvast van harte bedankt.