Klavertje vier

HOE BLIJF JE OVEREIND ALS JE HOOGGEVOELIG (HSP) BENT?
GENIET VAN JE GAVE!

Hoe blijf je overeind als je hooggevoelig bent en het gevoel hebt anders te zijn dan anderen?
Bekijk het positief, ik vind het gewoonweg zalig!

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hooggevoeligheid een karaktereigenschap is die je bij 15 à 20% terugvind, even vaak bij mannen als vrouwen en bij dieren. Als je een hond hebt die zijn kopje heen en weer draait als je hem/haar aanspreekt dan heb je een hooggevoelig huisdier.

Als hooggevoelig persoon (HSP) verschil je wezenlijk van de meerderheid en daardoor voel je je vaak onbegrepen door anderen omdat jij het zo vanzelfsprekend vindt situaties en personen te doorzien terwijl een ander geen flauw idee heeft hoe jij dat in godsnaam denkt te weten.

Je ontvangt veel meer omgevingssignalen dan anderen vanwege je overontwikkelde zintuiglijk waarnemingsvermogen. Je neemt gedetailleerder, subtieler en intenser waar.

De onderliggende reden van hooggevoeligheid is empathie, dit is het meest gangbare paranormale vermogen. Je neemt de lichaamstaal en stemmingen van anderen waar, je bent gevoeliger voor licht, geuren en geluiden…

In onze maatschappij primeert het verstand op het gevoel, waardoor je vaak, spijtig genoeg, leert je gevoelige kant te camoufleren en de signalen van je lichaam en je hart te negeren. Pas op, dit kan leiden tot louter overleven, innerlijke conflicten en ontevredenheid, wees jezelf, en geniet van je intuïtie.

Welke HSP’er ben jij ? Er zijn de rustzoekers en de spanningzoekende types.

Als rustzoekers ben je meer beschouwend van aard, je voelt je gelukkig als je weinig risico’s neemt, je leven is overzichtelijk, je bent meer introvert. Let op dat je je niet teveel terugtrekt uit de wereld en voedende relaties mijdt.

Als spanningzoekende type ben je op zoek naar intense, gevaarlijke ervaringen, je houdt van avontuurlijke reizen, neemt risico’s, steeds op zoek naar een uitdaging.

Wanneer je je herkent in beide menstypen dan heb je waarschijnlijk een gezonde balans weten te vinden tussen activiteit en rust. Je hebt een levensstijl gevonden die bij je past.

 

Hooggevoeligheid, een fantastische gave, wel een hele uitdaging!

Hooggevoeligheid is een gave die je op vele terreinen van je leven kan in zetten.

 • Het meest wezenlijke van een hooggevoelig persoon is het opmerken van details, die kunnen je overweldigen en/ of boeien. De details maken jou tot een attent en opmerkzaam persoon!
 • Je bent je bewust van je denken, je voelen en handelen. Ok, hierdoor kan je snel vermoeid geraken maar je leeft intenser. Je kan de mystieke waarheid van het leven zelf leren kennen omdat je in staat bent je in te voelen, in te leven.  Details maken het leven waardevol, zij richten de geest naar binnen, maken stil en intens.
 • Je hebt meer behoefte aan bezinning, vaak mediteer je of doe je aan yoga wat je die innerlijke rust verschaft waar jij nood aan hebt om alle schoonheid en diepgang in je op te nemen en waardoor je spiritueel groeit, op naar Verlichting!
 • Als je in balans bent bied je rust en wijsheid aan jezelf en anderen en help je hen om terug te gaan naar de essentie van het leven, gelukkig zijn, spiritualiteit en bezinning en dat het niet alleen om geld en materie draait.
 • Je doorziet snel een situatie waardoor je originele, creatieve oplossingen bedenkt voor een probleem.
 • Je kan anderen goed motiveren en inspireren, je ziet de mogelijkheden vanaf een zeer pril stadium, waar dat voor anderen nog niet zichtbaar is.
 • Je verwerkt vele dingen op een ander, dieper niveau dan de doorsnee persoon, waarschijnlijk omdat je al vele levens hebt geleefd en (onbewust) een enorme wijsheid bezit.
 • Je hebt een goed ontwikkelde intuïtie, je voelt mensen en hun intenties aan
 • Je bent eigenwijs, fantastisch, je volgt je eigen wijsheid!
 • Je voelt een sterke verbondenheid met de natuur, planten en dieren wat je rust, verwondering biedt en puur laat genieten.
 • Je raakt diep ontroerd door kunst, muziek, de lach van een kind …
 • Je bent zeer goed in het zorgen en verzorgen van anderen, je voelt hun noden aan. Denk eraan, zorg ook goed voor jezelf. Soms komt je hulp opdringerig over omdat jij meer aanvoelt dan de persoon in kwestie die nog geen hulpvraag heeft gesteld. Weet je hebt je hart op de juiste plaats.
 • Veel HSP’s zijn creatief, kunstzinnig, hebben een rijke fantasie, een groot gevoel voor schoonheid.
 • Je hebt behoefte aan filosofische, diepgaande en spirituele gesprekken, je geniet van één op één gesprekken.
 • Nagenoeg alle hoogbegaafden zijn HSP.
 • Je voelt stemmingen en sferen goed aan. Je wil harmonie in een omgeving waar die ontbreekt.
 • Soms hebben HSP’ers een laag zelfbeeld omdat ze vaak afgewezen werden en ervoeren dat ze ‘anders’ zijn dan anderen. Neem van mij aan, dat is voor niets nodig, geniet van je anders zijn, je bent fantastisch!
 • Je hebt een grote wens geaccepteerd te worden om wie jij bent en je bent dat waard.
 • Je kan als geen ander beluisteren wat er in communicatie niet gezegd wordt. Stemnuances, klank, toonhoogte en lichaamstaal worden gemakkelijk waargenomen en hierdoor doorzie je de ander.
 • Andere mensen voelen zich vaak op hun gemak bij jou en delen hun problemen. Wees alert, dat als je je teveel inleeft dat je waakt over je eigen kracht en deze niet weggeeft met vermoeidheid tot gevolg.
 • Je bent authentiek en origineel, je hebt een grote rijkdom aan plannen en nieuwe ideeën.
 • HSP’s hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel en een grote afkeer van geweld.
 • HSP’s willen vaak vertragen waar de rest van de wereld versnelt, ze willen bezinnen wanneer anderen blind op persoonlijk gewin jagen, ze willen luisteren naar de stilte wanneer anderen niet kunnen zwijgen.

Zo’n houding bergt de potentie in zich om de geheimen van het leven, althans enkele, te doorgronden.

 

Ik las een prachtige metafoor over het verschil tussen hooggevoelige en minder gevoelige mensen.

“De meeste mensen varen door het leven zoals tankers door de zee. Terwijl hooggevoelige mensen net zeilboten zijn. Tegenwind of een hoge golfslag, er hoeft maar iets te gebeuren of ze raken van hun koers af. Aan de andere kant zijn het levensgenieters die hun tocht als een spannende reis ervaren. Het varen is tot kunst verheven. Het overstag gaan is wezenlijk voor een hooggevoelige: bakboord en stuurboord bieden afwisseling en inzicht.”

Gevoeligheid neemt met de jaren toe, ook voor niet hooggevoeligen.

 

Wees je bewust en accepteer je eigen hooggevoeligheid dan kan je deze kwaliteit tot een gave maken. Zorg dat je je goed aard, stel je grenzen, versterk je innerlijke kracht met reiki, meditatie of yoga zodat je een juiste balans weet te vinden tussen activiteit en rust.

Of je nu hooggevoelig bent of niet ik wens je van harte:

het genot van bezinning, schoonheid en diepgang

de verbinding met andere mensen, dieren en de natuur.

Liefs,