Klavertje vier

LEVEN ZONDER VERWACHTINGEN
7 TIPS!

Leven zonder verwachtingen is jezelf verrassen.

Wanneer je ‘verwacht’ creëer je een beeld van hoe iets ‘moet’ verlopen, maar vaak pakt het heel anders uit.

Je hebt verwachtingen van jezelf, anderen, het leven. Jouw verwachting is  een oordeel, jouw norm waaraan een gebeurtenis of persoon moet voldoen. Je wacht tot bepaalde dingen gebeuren en verwacht van anderen dat ze zich gedragen zoals jij het wil.

Als ouders, partner, kinderen… hoge verwachtingen van jou hebben kan je het gevoel hebben er niet aan te kunnen voldoen waardoor je je onbegrepen, teleurgesteld en verdrietig voelt.

Verwacht enkel dingen van jezelf. Los je eigen problemen op zonder die verantwoordelijkheid aan iemand anders te geven, confronteer jezelf met je eigen angsten en projecteer ze niet op anderen.

Jij bent de regisseur van jouw leven, ga je dromen achterna ook al heeft een ander een andere mening dan de jouwe. Of vind jij de mening van een ander belangrijker dan die van jezelf?

7 Tips! Hoe laat je verwachtingen los?

 • Vergelijk jezelf niet met anderen en volg je eigen pad. Stop met te verwachten dat anderen mensen je leuk vinden, je ‘goedkeuren’. Respecteer jezelf dan heb je deze verwachting niet nodig.
 • Wees jezelf, vertrouw op je intuïtie, leef in overgave.  Jouw innerlijke weet wat goed voor je is.
  Als je in vertrouwen de wereld tegemoet stapt dan ontvang je wat je nodig hebt, misschien niet precies in de vorm zoals jij het had kunnen bedenken en niet precies op het moment waarop jij het had gewenst.
  Velen denken dat overgave er uit ziet als iemand die zichzelf hulpeloos en kwetsbaar neerwerpt op de vloer, maar eigenlijk is het iemand die met beide benen stevig op de grond staat, haar armen naar de hemel opwerpt en vraagt om haar alles te geven wat zij nodig heeft om te kunnen doen wat het leven van haar vraagt.
 • Ontvang iedere ervaring met open armen. Voel je vrij van teleurstellingen door ze te accepteren, te bekijken wat deze teleurstelling je leert, en de alternatieve situatie met open armen te ontvangen.
  In elke teleurstelling zit een les. Iedere situatie biedt een kans voor nieuwe inzichten en ontwikkeling.
  Problemen hebben de neiging terug te komen totdat je ze oplost. Dus ga bij jezelf na: “Waarom lukte dit niet? Wat is nu de werkelijke oorzaak? Wat is de les die ik moet leren?”
  Voel de teleurstelling en laat los, het leven gaat door, geniet ervan.
 • Sta in het Nu, laat eerdere ervaringen los. Als je verwacht sta je krampachtig in het leven en geef je amper ruimte aan oplossingen, ontwikkelingen en emoties die je nooit had verwacht.
  Accepteer de vele veranderingen, weet dat degene die je vandaag nodig hebt niet degene is die je morgen nodig hebt, dat degene die je steunt binnen een uur van gedachten kan veranderen.
  Dus blijf in balans, hou de controle over je eigen leven, vertrouw op jezelf.
 • Als je je vastklampt aan verwachtingen zeg je onbewust tegen jezelf: “Als die verwachting niet uitkomt is mijn leven niet volmaakt, ben ik ongelukkig.”  Je leeft vanuit een houding van gebrekkigheid, een tekort en soms zelfs wanhoop. En die uitstraling kan je best missen.
 • Heb geduld, het komt allemaal goed.

De kunst van leven zonder verwachtingen is leven in het hier en Nu. Het hebben van verwachtingen geeft je een vals gevoel van controle. Accepteer het onverwachte. Neem nooit zomaar iets aan. Stel je verwachtingen minder hoog en hecht er minder waarde aan. Je zal je minder teleurgesteld voelen en je geeft een ander meer ademruimte.
Véél SUCCES!

Heb je tips om luchtiger in het leven te staan, deel ze met ons allen.

Liefs,

Nadja