Liever assertiever.
“Met assertiviteit en kracht doe je dingen die men nooit had verwacht.” Peter Gerritsen
Opkomen voor jezelf doe je niet door in het wilde weg om je heen te slaan. Vertel wie je bent en waar je voor staat!
Vergroot je assertiviteit!
Assertiviteit gaat over moed, over je eigen onzekerheden onder ogen zien en tóch durven handelen naar wat jij denkt dat goed is. Je durft voor jezelf te kiezen terwijl je beseft dat je de ander misschien teleur stelt. Hoe vervelend je dat ook vindt, voor anderen zorgen, begint bij goed voor jezelf zorgen.
Hoe vergroot je je assertiviteit?
geef je grenzen aan, blijf jezelf
Weet jij waar jouw grenzen liggen? “Jazeker”? “Geen idee”? “Zo ongeveer”? Je eigen grenzen kennen is essentieel om jezelf assertief te kunnen opstellen.
Grenzen vergemakkelijken je omgang met anderen.
Bescherm je grenzen, laat anderen je grenzen niet overschrijden, ook jij zelf niet want dat levert enkel stress en wrijving op. Je grenzen overschrijden voelt mentaal niet goed en zorgt voor fysieke kwaaltjes, van kleine spanningen in je schouders en nek tot buikpijn. Je lichaam geeft aan dat je een grens overschreden hebt.
Grenzen zijn een setje regels die jouw normen en waarden, je persoonlijke ruimte beschermen, waarmee je duidelijk maakt wat wel en niet kan. Het beste moment om je grenzen te beschermen is wanneer je niet overloopt van emoties.
Blijf trouw aan jezelf! Zo weet jij waar je staat en weet de ander waar je grens ligt.
‘Zelfkennis, het begin van alles’ zoals Plato zei.
Neem regelmatig de tijd om stil te staan bij jezelf, bij wat je wil en wat je nodig hebt.
Heb respect voor jezelf en de ander
Heb net zoveel respect voor je eigen behoeften als deze van anderen. Wat niet impliceert dat je uitvoert wat een ander van je verlangt.
Creëer duidelijkheid. Kom op voor je eigen mening. Wees niet bezorgd om wat anderen over jou denken. Uit je gevoelens en gedachten. Kom op voor jezelf zo, vergroot je je eigenwaarde en sta je steeds krachtiger in je schoenen.
Die nieuwe jij is zowel voor jezelf als voor je omgeving even wennen. Je zal na verloop van tijd merken dat anderen je gaan respecteren vanwege je eerlijke, open en duidelijke houding. Ook jij gaat jezelf meer waarderen, je gelukkiger voelen.
Als je iets wil, vraag het dan
Voelen wat je écht wil kan best lastig zijn. En die wens ook nog uitspreken terwijl de ander dat misschien totaal anders ziet kan best spannend zijn. Als empathisch wezen wil je liefst conflicten zoveel mogelijk vermijden, zelfs als je daarmee jezelf tekort doet. Zo laat je je grenzen overschrijden en ontstaan er misverstanden en spanningen welke zorgen voor vermoeidheid, stress of zelfs burn-out klachten.
Als je niet vraagt word je overgeslagen.
Verwacht niet dat anderen je gedachten kunnen lezen of exact weten waar jij behoefte aan hebt. Verwoord wat je wenst anders voel je je teleurgesteld.
Denk in overvloed, zorg goed voor jezelf, enkel dan kan je er voor de ander zijn.
Geloof wat je zegt
Sta achter je eigen woorden, spreek ze met passie uit en je krijgt onverdeelde aandacht van de mensen om je heen. Wees energiek en ondersteun je woorden met gebaren, zo komt je boodschap krachtig over.
Heb vertrouwen in jezelf! Zelfvertrouwen komt van binnenuit en dat projecteer je naar de buitenwereld toe.
Een tekort aan zelfvertrouwen straal je (onbewust) uit. Wanneer je sterk in je schoenen staat zullen mensen minder snel de neiging hebben om je als doelwit te zien.
Denk aan je lichaamstaal.
Hou oogcontact, zonder te staren of voortdurend weg te kijken.
Spreek luid genoeg, las af en toe een pauze in en articuleer.
Sta stevig met beide voeten op de grond en hou je hoofd rechtop. Zo kom je eerlijk en zelfzeker over en neemt de ander je serieus.
Hanteer de ik-vorm
Door te communiceren vanuit het ik-model kan je je grenzen afbakenen op een assertieve manier i.p.v. een agressieve manier. Je spreekt namelijk vanuit jezelf i.p.v. van beschuldigend naar de ander toe. Omdat je praat vanuit jouw gevoel staan anderen er meer voor open om zich in jou te verplaatsen.
Wat denk je? Hoe voel je je? Wat doet het met je? Druk je emotie helder uit. Neem je verantwoordelijkheid op en wentelt je niet in een slachtofferrol.
Je emotie of mening duidelijk verwoorden zonder iemand te kwetsen vergt vaak heel wat nuances.
Blijf kalm
Weet dat een ander niet meer of minder rechten heeft dan jezelf.
Als je je goed voelt in je assertieve rol kan het gevaar bestaan dat je té zelfzeker wordt en je het gevoel krijgt harde woorden te moeten gebruiken als je tegenstander agressief wordt. Trap niet in deze val en ga geen agressiviteit met agressiviteit vergelden. Het is jouw verdienste om kalm te blijven, haal diep adem en begin pas te spreken als je denkt in staat te zijn om rustig datgene wat fout gaat in klare, heldere bewoordingen te verwoorden.
Leer neen zeggen
Het is typisch vrouwelijk om steeds maar ‘ja’ te zeggen zonder er eerst over na te denken. Van jongs af leren we om gedienstig te zijn, het zit, bij vrouwen meer dan bij mannen, ingebakken in ons gedrag.
Assertief zijn is in eerste instantie aan jezelf denken. Je zegt gemakkelijker ‘neen’ door :
- niet onmiddellijk te antwoorden, gun jezelf enige bedenktijd
- wees duidelijk, zonder een halfbakken excuus
- leg geen verantwoording af, bij je ‘neen’ is geen extra uitleg nodig
- kom niet terug op je beslissing, anders kom je niet geloofwaardig over
‘Neen’ zeggen maakt je tot een waardevolle, betrouwbare en eerlijke (gespreks)partner.
Stop met pleasen, zo neem je niet teveel hooi op je vork.
Laat je ‘aarzeltaaltje’ achterwege, daarmee verzacht je je neen niet. Het maakt enkel je boodschap minder duidelijk.
Assertiviteit is uitgaan van je gevoel. Neen voelen is niet doen!
Haal iets positiefs uit iets negatiefs
Toeval bestaat niet, elke gebeurtenis is een wijze les in je groeiproces. Stel jezelf de vraag waarom komt die bepaalde situatie op mijn pad en wat kan ik hieruit leren.
Hoe assertief ben jij? Deel jouw verhaal.
Volg een Assertiviteitstraining, je leert je eigen gevoelens verwoorden, NEE zeggen, je behoefte uitspreken, hulp vragen, je grenzen verleggen en je mening te uiten en deze vervolgens respectvol te communiceren met de juiste persoon.
Assertieve mensen zijn minder angstig en gestrest en voelen zich geen slachtoffer wanneer zaken niet gaan zoals ze hadden gewenst. Ze denken in oplossingen.
Het zijn doeners en probleemoplossers, ze doen wat nodig is om de beste oplossingen te vinden voor problemen waar ze tegenaan lopen.
Assertief zijn biedt een perfecte balans tussen je eigen belangen en die van anderen.