Klavertje vier

Waarom hoogsensitieve mensen (HSP’ers) vaak narcisten aantrekken!

Waarom hoogsensitieve mensen (HSP’ers) vaak narcisten aantrekken!

Een hoogsensitief persoon (HSP) heeft een groot inlevingsvermogen en vanuit hun verlangen naar verbinding willen ze anderen helpen. Ze voelen de pijn van de narcist en cijferen zichzelf weg, gaan over hun grenzen heen om diens pijn te verzachten.

Een hoog sensitief persoon is zoekende naar de essentie van het leven. De vele prikkels die ze dagelijks in zich opnemen kan overweldigend zijn en de zelfzekerheid van de narcist zorgt voor een extra aantrekkingsfactor.

Een narcist, op zoek naar waardering en bevestiging, voedt zijn onstilbare honger naar aandacht door de eindeloze empathie van de HSP’er.

Onderzoek aan Zweedse universiteiten toont aan dat narcisten wel degelijk het vermogen hebben om emoties van anderen te herkennen, het laat hen gewoon koud.

Een narcist focust zich op zijn imago, een beeld dat hij schept. Hij heeft geen binding meer met zijn eigenlijke essentie en verlangt enkel naar bewondering voor zijn gecreëerde fata morgana.

Een hoog sensitief persoon heeft behoefte aan harmonie terwijl een narcist graag conflicten uitlokt. Hierdoor gaat de HSP’er nog meer haar best doen om de rust te bewaren waardoor ze steeds meer geeft van zichzelf in de hoop ‘goedgekeurd’ te worden, zich geliefd te voelen. Ze gaat over haar grenzen heen, ze staat niet meer stil bij haar eigen behoeftes en put zich volledig uit waar de narcist, lachend in zijn vuistje, misbruik van maakt in zijn drang naar macht.

 

 

Bindingsangst

Bindingsangst is een diepliggende angst om jezelf te binden.

Bij een hoog sensitief persoon, de angst jezelf te verliezen in de ander.

De oorsprong van de angst ligt vaak heel vroeg in je leven, kan zelfs van tijdens de zwangerschap, je geboorte of je eerste levensjaren zijn waarin je je leerde hechten.

Een onveilig hechtingspatroon kan ontstaan door :

  • verstikkend ouders die niet genoeg ruimte geven aan hun kind, vaak vanuit de eigen angst voor verlies

of

  • omdat je tijdens het opgroeien niet het nodige emotioneel warm contact ontving van je ouders of verzorgers

Beide vaak ten gevolg van onverwerkte trauma’s bij de ouders.

Hoogsensitiviteit en hechtingsangst

Als kind van een narcistische ouder groei je op zonder aandacht, emoties worden doodgezwegen en mis je onvoorwaardelijke liefde. Je ondervond dat er voorwaarden gesteld werden voor het krijgen van ‘liefde’, wat je als HSP’er een extra onveilig gevoel gaf.

Doordat je je zo inleeft in de ander creëer je automatisch een ongelijkwaardige relatie omdat je over je eigen grenzen heen gaat, wat een knauw aan je zelfvertrouwen geeft.

Als volwassene wil je die emotionele leegte opvullen en kies je een romantische partner op basis van je meegekregen visie, ‘ liefde betekent dat wat iemand voor jou kan doen of wat jij voor de ander doet’.

Hierdoor trek je een partner aan die hetzelfde vertrouwde patroon creëert als je narcistische ouder, onbewust heb je geleerd je codependent, afhankelijk op te stellen.

Jouw redding, de reden waardoor jij geen narcist werd maar hoog sensitief bent, komt waarschijnlijk doordat je een sensitieve ouder of grootouder had, iemand in jouw dichte omgeving die jou koesterde, je toonde wat onvoorwaardelijke liefde inhield.

 

Niet elke HSP’er heeft een narcistische ouder, elk empathisch persoon is wel een ideaal slachtoffer voor een narcist.

 

Een narcist heeft hechtingsangst

Ook de narcist miste intimiteit, liefde en aandacht in zijn jeugd en werd opgevoed door een ouder die emotioneel niet beschikbaar was. De narcist vertaalt dit naar ‘ik ga gewoon heel veel van mezelf houden’, met de gekende gevolgen voor diens partner.

Door de eerder opgedane impactvolle ervaring(en) uit je jeugd kom je vast te zitten in de dynamiek van verlatings- en bindingsangst.

 

Bewustwording, je eerste stap naar herstel.

Op een bepaald ogenblik dringt het tot je door dat je in een onmogelijke, liefdeloze relatie zit, een gevaarlijke illusie, ondanks al je liefde voor je partner verlies je helemaal jezelf.

Het kan je angstig maken, boos, verdrietig, je onbegrepen voelen, machteloos, eenzaam…

Doorvoel je pijn, neem je tijd, voel wat het met je doet en laat beetje bij beetje emotioneel los, kies voor jezelf.

Door de vaak jarenlange vernederingen voel je jezelf nog heel klein, nietig, dan kan de vraag wel eens in je opkomen of je het wel waard bent om voor te vechten. Ik begrijp dit volkomen, ik cijferde mezelf volledig weg, had het gevoel gefaald te hebben, het lag vast aan mij verzekerde ik mezelf tot hij mijn jongste zoon ging vernederen net zoals hij bij mij deed en toen had ik de kracht om op te komen voor mijn kind. Ik vocht terug, voor mijn zoon en dank zij hem heb ik mezelf hervonden.

Ik maakte me rustig emotioneel los, liet slaafs gedrag zachtjes beetje bij beetje los, er ontstond een stil verzet. Na twee jaar was ik waarschijnlijk niet meer slaafs genoeg en werd mijn narcistische partner verliefd op een ander en ik liet hem met plezier gaan.

Het heeft wel 1.5 jaar geduurd eer ik kon zeggen dat ik mezelf weer hervond. Ik leerde mediteren en de Transcendente Mantra Meditatie bracht rust in mijn leven en dat van mijn kinderen. Ik begon mezelf weer graag te zien en te waarderen. Een nieuwe werkelijkheid maakt nu deel uit van mijn leven, ik geniet van kleine dingen en ben dankbaar dat het zo gelopen is.

Lees meer: https://zenenco.be/behandelingen/meditatie/

 

Codependent of mede-afhankelijk

Na een narcistische relatie ben je bang om je weer open te stellen voor een nieuwe relatie.

Als codependente vrouw kan je je opstellen als sterk, sterker dan je in werkelijkheid bent, alsof je niemand nodig hebt, terwijl dit wel degelijk wel zo is.

Of je stelt je op als een afhankelijke vrouw wat je niet graag zal toegeven.

Tijdens het herstelprogramma herkennen beide hun afhankelijke kant en dat hun gedrag een verbloeming is van hun onbevredigde behoeften.

In een volgende blog meer over codependentie.

 

Hij / zij

In deze blog hanteer ik de hij-vorm als ik naar een narcist verwijs, een puur taalkundige keuze. Waar ik ‘hij’ gebruik, kan je dus net zo goed ‘zij’ invullen. Heel wat mannelijke HSP’ers zijn slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

 

Vragen of twijfels

Met vragen of twijfels kan je bij me terecht.

Neem gerust contact met me op!

Ik help je graag.

Met warme hartelijke groet,

Nadja

 

Lees meer:

NARCISME